ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Orange Crush
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-28-2013, 01:54 PM   #1
teambft OP
teambft
 
teambft's Avatar
 
Joined: Feb 2009
Location: Brentwood, TN
Oddometer: 1,148
2005 KTM 950 ADV stall, backfire, sputter issue

My third 9xx KTM. Here are the vitals:

Just bought it about two weeks ago.
12,100 miles - appears to be very unmolested
Performed OC Wisdom SAS/cannisterectomy removal
Installed D&D pipes
Rejetted carb with Pro Factory kit
Installed sportingwood's intake and ITG foam filter; this removes airbox entirely
Bike ridden between 600 and 2000 ft
Performed flappendectomy

Rode it last night for first decent distance. Prior, just starting and running around neighborhood - in which it was running very nice. Although it does seem it should pull a little harder from the bottom (stock gearing).

So last night, rode it to downtown Nashville - it was about 94 degrees heading down. Gas could be a little old in it - prior owner rode bike maybe 1,000 miles in 15 months.

For first 15-20 minutes of the ride, performed great.
Then, it began sputtering, hesitating. Oil temperature held at 4 bars most of the ride, 5 when sitting at stop light.
I was required to rev RPMs to keep it going....then it died. Did backfire a few times - from what I recall, did so on decell. Bike seemed to be starving for fuel.

Please provide some direction and advice - thanks a ton!!


I plan to re-check my venting and hoses. Sparkplug wires, battery connections, etc. to start. I've read about the ignition switch contacts.

Fuel pump?? I've researched the vacuum pump to replace the stock electronic. Just ordered from Alternate Cycle. Not sure if thats the issue at hand, but liked the idea.
__________________
2011 KTM 300 XC-W, 2009 G450X, 2002 KTM Duke II, 2011 KTM 250 XC-W, 2010 KTM 530 XCW Six Days
2012 KTM 500 EXC - sold, 950 SER-sold (regret)
Prior: BMW XC, TE610, KLR 650, 07 KTM 990 Adv, and many more ...BMWs, Ducs, KTMs, Harleys
teambft is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2013, 02:47 PM   #2
Orangecicle
Beastly Adventurer
 
Orangecicle's Avatar
 
Joined: Apr 2007
Location: West Des Moines, IA
Oddometer: 2,063
My bike came with the Factory Pro setup. It sucked at 850' elevation and stock paper filter with no prefilter. That setup makes the bike way, way rich. I spent a long time working on it and and a lot of money on the dyno to figure out that the 45 idle jets just won't work. Pyndon convinced me to go out and buy the stock 42 idle jets (I didn't have them) and to start bringing down the jetting. My bike jetting is now fairly close to stock, and it runs perfectly. Current setup:

Idle jets: stock 42s
Float height: stock 3mm
Needles: Factory Pro titanium (stock needles are expensive, so I keep these), stock position at second slot from the end. Might move to the middle position the next time I'm in there.
Main jets: 162, 168 (slightly above stock because I run 990R cams and aftermarket exhaust)
IMS screws: FlexJet 2s out 2 turns

I ride the bike at my elevation and also take it to Denver to ride in the mountains. Therefore, having the bike slightly on the lean side is perfectly fine for me. I would guess that my bike is just about perfect on jetting or very slightly lean, so this is the perfect setup.

You can go to the larger jetting to try and make the most power possible out of the bike. However, this is just inconsistent with how the bike was designed to be set up. I do not agree with the Factory Pro people on this point at all. I want a bike that runs and idles well. I don't think you can get that out of the F.P. setup. FWIW.
__________________
"I'd like to meet the joker who had the nerve to call this a road!" -- Walter Sigmann
"Loud tires save lives." -- Unknown
Facebook Page: https://www.facebook.com/brad.horn.9

Orangecicle screwed with this post 06-28-2013 at 05:52 PM
Orangecicle is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2013, 06:11 AM   #3
Gustavo.Ramos
Studly Adventurer
 
Gustavo.Ramos's Avatar
 
Joined: May 2008
Location: Accross the pond
Oddometer: 696
Check if one of the diaphragm rubbers isn't ripped, or one of the intakes boots isn't leaking air inside.
__________________
Growing old is mandatory... growing up is optional!

Raid de L'Amitié 2011 RR (link)
690R
Gustavo.Ramos is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 05:52 AM   #4
Sporting Wood
I <3 Energizer Bunny
 
Sporting Wood's Avatar
 
Joined: Oct 2011
Location: Horneytown, NC
Oddometer: 856
Quote:
Originally Posted by Orangecicle View Post
My bike came with the Factory Pro setup. It sucked at 850' elevation and stock paper filter with no prefilter. That setup makes the bike way, way rich. I spent a long time working on it and and a lot of money on the dyno to figure out that the 45 idle jets just won't work. Pyndon convinced me to go out and buy the stock 42 idle jets (I didn't have them) and to start bringing down the jetting. My bike jetting is now fairly close to stock, and it runs perfectly. Current setup:

Idle jets: stock 42s
Float height: stock 3mm
Needles: Factory Pro titanium (stock needles are expensive, so I keep these), stock position at second slot from the end. Might move to the middle position the next time I'm in there.
Main jets: 162, 168 (slightly above stock because I run 990R cams and aftermarket exhaust)
IMS screws: FlexJet 2s out 2 turns

I ride the bike at my elevation and also take it to Denver to ride in the mountains. Therefore, having the bike slightly on the lean side is perfectly fine for me. I would guess that my bike is just about perfect on jetting or very slightly lean, so this is the perfect setup.

You can go to the larger jetting to try and make the most power possible out of the bike. However, this is just inconsistent with how the bike was designed to be set up. I do not agree with the Factory Pro people on this point at all. I want a bike that runs and idles well. I don't think you can get that out of the F.P. setup. FWIW.
I've ridden to 14,000 feet, get great power and 40+ mpg out of my Factory Pro jetting. I as well had the same problems you had but later realized the importance of adjusting the float height. Their instructions don't make it so clear and I have found that everyone that's come into my shop with the same complaint didn't lean out the floats.


I'm guessing the problem here is fuel pump, some trash in the jets, or an air leak.
Sporting Wood is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 08:37 AM   #5
Sumi
Beastly Adventurer
 
Sumi's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: Hungary
Oddometer: 1,549
Fp?
__________________
2005.5 950 Adventure (with 265mm travel suspension)
Sumi is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 08:41 AM   #6
teambft OP
teambft
 
teambft's Avatar
 
Joined: Feb 2009
Location: Brentwood, TN
Oddometer: 1,148
Thanks all!!!!!!!!!

Too embarrassed to even say this....but my initial re-teardown has led me to believe I didnt have the carbs all the way down and in their boots. Will get the tank off tonight and confirm.

ARRRRGH - and I've been riding and wrenching bikes for....hmm over 30 years
__________________
2011 KTM 300 XC-W, 2009 G450X, 2002 KTM Duke II, 2011 KTM 250 XC-W, 2010 KTM 530 XCW Six Days
2012 KTM 500 EXC - sold, 950 SER-sold (regret)
Prior: BMW XC, TE610, KLR 650, 07 KTM 990 Adv, and many more ...BMWs, Ducs, KTMs, Harleys
teambft is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2013, 08:57 AM   #7
Sporting Wood
I <3 Energizer Bunny
 
Sporting Wood's Avatar
 
Joined: Oct 2011
Location: Horneytown, NC
Oddometer: 856
Quote:
Originally Posted by teambft View Post
Thanks all!!!!!!!!!

Too embarrassed to even say this....but my initial re-teardown has led me to believe I didnt have the carbs all the way down and in their boots. Will get the tank off tonight and confirm.

ARRRRGH - and I've been riding and wrenching bikes for....hmm over 30 years
Happens! Be gentle with the hose clamps, they will strip if you look at them too hard. Back when they raced these things in the Paris Dakar, those guys safety tied the boots.
Sporting Wood is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 09:03 AM   #8
a.c.s.
Complaining less
 
a.c.s.'s Avatar
 
Joined: Jun 2010
Location: South Lyon Mi
Oddometer: 229
Did you check that there's enough gas in the tank?

I ran mine dry when I bought it and had the same problems. The idiot light never indicated low fuel... That makes me an idiot. Didn't realize it until I went to pull the tanks to check out the carbs and the tanks felt very light.

-An Idiot...
__________________
The place to improve the world is first in one's own heart and head and hands - R. M. Pirsig

Semper Fidelis
a.c.s. is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 06:25 PM   #9
TLtrials
Gnarly Adventurer
 
TLtrials's Avatar
 
Joined: Aug 2007
Location: NW North Carolina
Oddometer: 263
The symptoms sound like it is sucking air. That is where I would check first you are likely right that a carb has come loose.

There are two clamps for each carb, make sure they are both seated and clamped.
TLtrials is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 04:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014