ADVrider

Go Back   ADVrider > Riding > Regional forums > The Rockies It's all downhill from here...
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-10-2012, 08:40 AM   #17656
dakardad
Not waiting for anyone
 
dakardad's Avatar
 
Joined: May 2006
Location: SLC/Boulder, Ut.
Oddometer: 444
Ok, nevermind. Its an interesting stretch of the legs.
__________________
Where am I going you ask.... I dunno really
just THATAWAY!!
dakardad is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 08:51 AM   #17657
pluric
Gimpy Adventurer
 
pluric's Avatar
 
Joined: Dec 2006
Location: Salt Lake
Oddometer: 16,831
Quote:
Originally Posted by dakardad View Post
Whats the interest in Fantasy Canyon?
Why is it worth it?
Men have been interested in "Fantasy Canyon" since the dawn of time.

Now whether it's worth it is another age old question.
pluric is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 10:56 AM   #17658
pluric
Gimpy Adventurer
 
pluric's Avatar
 
Joined: Dec 2006
Location: Salt Lake
Oddometer: 16,831
Quote:
Originally Posted by Ryman View Post
Ahhhhhhhh! Fantasy Canyon.
I guess I was thinking more Fantasy Cave. Canyons not bad either.
pluric is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 02:27 PM   #17659
RetrogradE
Banned
 
RetrogradE's Avatar
 
Joined: Sep 2005
Location: Cap City, Utah
Oddometer: 1,226
Hey, I know this is a bit of a stretch, but do any of you have an aftermarket seat for an 1150GS Adventure?

I can either trade a stock black / yellow GSA seat or some dead presidents.

The standard GSA seat is a little too tall for me; I like the stock low seat I am using but wouldn't mind something a little . . . nicer.


PM me if you've got anything--thought I'd try Utards before posting in flea market.
RetrogradE is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 02:58 PM   #17660
pluric
Gimpy Adventurer
 
pluric's Avatar
 
Joined: Dec 2006
Location: Salt Lake
Oddometer: 16,831
Quote:
Originally Posted by RetrogradE View Post
Hey, I know this is a bit of a stretch, but do any of you have an aftermarket seat for an 1150GS Adventure?

I can either trade a stock black / yellow GSA seat or some dead presidents.

The standard GSA seat is a little too tall for me; I like the stock low seat I am using but wouldn't mind something a little . . . nicer.


PM me if you've got anything--thought I'd try Utards before posting in flea market.
How many of those Presidents do you have???

pluric is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 05:12 PM   #17661
dakardad
Not waiting for anyone
 
dakardad's Avatar
 
Joined: May 2006
Location: SLC/Boulder, Ut.
Oddometer: 444
Quote:
Originally Posted by Ryman View Post
Ahhhhhhhh! Fantasy Canyon.
Ummm, mearly a snack ma boy, mearly a snack.
__________________
Where am I going you ask.... I dunno really
just THATAWAY!!
dakardad is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 08:14 PM   #17662
miatre
So yeah about that.
 
Joined: Oct 2010
Oddometer: 88
CRF motor pro needed

I have a crf250x moto that I am in the process putting a new top end on.
I put a 250r head, a hot cam and weisco piston in. Everything else is stock.
I have everything installed to make the motor run and it does run and start just fine.
Started it for the first time and there is an abnormal noise in the motor.
Turned it off and removed and reinstalled the kick starter and that helped with some of the abnormality noise but something else still doesn't sound right.
Im not certain what to look for next.

I have shimmed the valves prior to starting can turn the motor over by hand using allen head with no abnormal noise that I can tell.

The motor has ran for maybe 30 seconds. How long does the motor take to prime the oil to the head?

Suggestions?

TIA!
miatre is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 08:29 PM   #17663
pilo
Rhymes with below
 
pilo's Avatar
 
Joined: Feb 2005
Location: SLC, UT
Oddometer: 916
Quote:
CRF motor pro needed
I'm no motor pro but I've been in a few.

1) Did you take off the side cover and remove the kickstarter mechanism? They can be a pain to get back in properly.

2) Can/could you tell where the noise was coming from?

3) Are you sure the cam chain tensioner is installed correctly (tension pulled OUT before installation)?

4) All bolts were torqued properly (with a torque wrench).
pilo is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 09:00 PM   #17664
miatre
So yeah about that.
 
Joined: Oct 2010
Oddometer: 88
Quote:
Originally Posted by pilo View Post
I'm no motor pro but I've been in a few.

1) Did you take off the side cover and remove the kickstarter mechanism? They can be a pain to get back in properly.
I oringally had it in wrong. I took it out and put it back in. Some of the original bad noise is now gone. There are alignment marks on the kick starter that I didnt know of at the time.

2) Can/could you tell where the noise was coming from?
Not really I think its maybe in the head/cam chain but havent let it run long enough in fear of damaging something.

3) Are you sure the cam chain tensioner is installed correctly (tension pulled OUT before installation)?
Not certain about this one. What do you mean about tension pulled out? I installed the ACT with the pressure retracted, screwed it in and then let the tension out onto the cam chain. Ill go re-read the fsm.

4) All bolts were torqued properly (with a torque wrench).
All bolts other than the case bolts have been torqued.
Thanks for the fast reply.
miatre is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 09:21 PM   #17665
pilo
Rhymes with below
 
pilo's Avatar
 
Joined: Feb 2005
Location: SLC, UT
Oddometer: 916
Does the kick starter engage in the same spot it did before and spring back to the same spot? I've put them in wrong and they make a nutty sound.

By the way, the pressure builds pretty quickly, but when I go in to the head/valves I always dump a little oil around cam just to make sure there is enough there on startup.
pilo is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2012, 09:35 PM   #17666
pilo
Rhymes with below
 
pilo's Avatar
 
Joined: Feb 2005
Location: SLC, UT
Oddometer: 916
Oh, and it sounds like you did the tensioner exactly correct.
pilo is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 08:37 AM   #17667
miatre
So yeah about that.
 
Joined: Oct 2010
Oddometer: 88
Quote:
Originally Posted by pilo View Post
Does the kick starter engage in the same spot it did before and spring back to the same spot? I've put them in wrong and they make a nutty sound.

By the way, the pressure builds pretty quickly, but when I go in to the head/valves I always dump a little oil around cam just to make sure there is enough there on startup.
The first time I put it in the kick starter would move forward. The second time I put it back together it seems to stay in place.

I am going over everything in my head. I remember when I was test cycling the motor after putting all the working parts together to make sure nothing binded, that the compression cam was making noise.
I was thinking about it in the shower and haven't looked under the valve cover but I think this is the next place im going to look. The manual doesn't say much about it.

On the positive note, the motor starts super nice and with out hesitation unlike before. :-)

Again thanks for the help.
miatre is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 10:08 AM   #17668
miatre
So yeah about that.
 
Joined: Oct 2010
Oddometer: 88
Quote:
Originally Posted by Proud Highway View Post
Another thing you may want to check is whether the cam bearings are seated properly. When I was assembling the top end on my 250x the grooves in the cam bearings did not want to seat in those races by themselves.

Thanks for the suggestion. I know full well of what you talk about. I had to take them out several times getting the shims with in correct number. I will look at that later today just in case I messed up. Pretty certain that the caps were sitting flush with the head part.

miatre screwed with this post 05-11-2012 at 10:22 AM
miatre is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 03:20 PM   #17669
trackhead
Utard Wankster
 
trackhead's Avatar
 
Joined: May 2009
Location: Transient
Oddometer: 2,754
Does the noise go away, or lessen with increased RPM?
trackhead is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 04:48 PM   #17670
miatre
So yeah about that.
 
Joined: Oct 2010
Oddometer: 88
Quote:
Originally Posted by trackhead View Post
Does the noise go away, or lessen with increased RPM?
The noise increase's with speed.
So.. I took the valve cover off, poked and prodded. The valves are in tolerance all the way around. I cycled the motor through the strokes via the timing mark access, and didnt get the loud clank but a small one. It was caused by the compression cam. I took this out completely to eliminate probable causes.

I hooked the battery up and cycled the engine through use of starter motor. No loud or small clank.
I put an oil collector up to keep oil from everywhere and put the spark plug in and started it. I get loud clank. The noise seems to happen with a bit more rpm than turning by hand or electric starter.
If i was a guessing person I would now say it has something to do with the exhaust lobe/rocker arm.

Im too the point of completely disassembling the top end and starting again.

Here is a a hard description of the cycling of the cam. From 7-5:30 the cam moves smooth. Even with contact to the exhaust lobes its smooth. From the moment there is contact with the intake lifters there is 2 small pressure restrictions and then its smooth. Does this sound normal, about the pressure points on the cam lifters?

Thanks for the help guys and sorry for plugging up the BS thread with my tech questions.
miatre is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 09:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2015