ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Beasts
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-28-2013, 02:59 PM   #1
Lomez OP
Yea...Sunday too
 
Lomez's Avatar
 
Joined: Mar 2011
Location: Pasadena, CA
Oddometer: 207
V-strom (1000) not holding a charge

So here's the deal- When I ride the bike, after a stop or two, I notice the engine is turning over slower than I'd like...and I know that if it didn't start, I'd only have like 1 more try before it wouldn't turn over anymore. Lately, after 2 or 3 stops, I can't re-start the engine, and must bump start it (not a whole lot of fun on a liter bike).

Background-

The battery is older, but seems just fine when charged with a home charger. In fact, I can put it on 2A for 30 minutes, and it will hold at 12.5v and start the motor after sitting for 1 week or more. So, my inclination is that the battery isn't the culprit here (but maybe I'm wrong).

The charging system- after I bump start it, and get it home and charge it back up with a battery charger....I have tested the charging system's output by checking the voltage, while running, at the battery. What I see is usually this-
Idle- 13.9v
off-idle- 14.2v
2,000-5,000 rpm- 15.1V to 15.2V (though I've seen as high as 15.9).....then settles down to 15.0

So, I'm confused because though I see there is possibly a problem with the regulator/rectifier (shouldn't be above 14.6).....why would this cause a DIScharging battery?? I can see how excess voltage could ruin a battery...but why the discharge, only to accept a charge and act perfectly normal later? Seems to me that a 15V charging system would charge the battery perfectly fine, but eventually destroy it (maybe). Why is it just discharging....and working fine once recharged? I'm tempted to start with the easy/cheap stuff (battery) and move up to R/R....then to the stator if necessary. Anyone have any idea what I may be looking at?
__________________
Yea...I'm gonna need you to move a little to the left.....yea
Lomez is offline   Reply With Quote
 

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 07:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014