ADVrider

Go Back   ADVrider > Riding > Layin' down tracks
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 03-27-2013, 04:29 PM   #1
hirme OP
n00b
 
Joined: Mar 2013
Oddometer: 1
GPS usb fix

Hi guys,
Iíve been reading on and off the forum for at least a year now, but this is my first posts so hereís a little presentation first :

Iím from Montreal, Canada and this is my fourth season as a rider. I accumulated about 35k kilometers (that should be something around 20k miles right? :) ) on a 2005 Yahama FZ6. I did a few weekends trips along those years as well as a 8 days solo trip from Montreal to Dealís gap and back with my camping gear behind me. What a blast I had!!

Two years ago, I bought a Nuvi 550 and it served me well during my trip (especially during the 800 Kms day under the rain!). Unfortunately the mini-usb connection became a real issue ever since that day (From what I heard, itís waterproof as long as itís not plugged-in, so useful!)

So last weekend, I was looking for a new motorcycle-oriented GPS, but I just couldnít justified a 450-500$ when I have a working GPS already, minus the usb plug. Ever since my trip, the GPS would randomly enter into ę computer-mode Ľ when plug-in on my bike (No, it wasnít plug to my laptop in the tank bag :P ) Being a hard-believer of DIY, I decided to take it apart and bypass the usb socket. Itís only a 5V and a ground to solder after all, how hard can it right?

After a quick research on the internet, I found this mini-usb pinout :


I just needed to connect the 5V to the first pin and the ground to the last one. By bypassing the mini-usb socket, I needed to find a new kind of connector so my GPS wasnít hardwire to my bike. I decided to go with an AV socket I salvaged from an old DVD player :


So hereís my GPS board with both wire connected. The red wire is the 5V and the black one is connected to the groud. Notice that I went for the socket itself instead of the last pin (They were so small and close to each other!!!)


Browsing the internet some more, I found that the extra pin (the one between 3 and 4 on the picture above) need to be grounded for the GPS to go in ę charging + navigation Ľ mode. Otherwise with the 5V and ground only, it would go in computer mode. So I also grounded that pin.


Putting everything back together and apply hot-glue so nothing moves around :)


And some epoxy so no water gets inside :


I then cut the mini-usb from the garmin cable and solder the female part of the AV connector :


Connecting everything together :


Semi-final setup. Need to find something for waterproofing the connection 


Went for a ride of 30-40kms (give me a chance, it was about 3deg Celcius outside. See the snow behind the car? Haha) and itís working like a charm. Not a single ę computer Ľ mode or disconnection during the ride while it would typically takes less than 30seconds with the old usb connection.

Hope this will help or inspire some of you

If itís not broken, it canít be fix!!!
hirme is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2013, 03:18 AM   #2
9Dave
Bazinga!
 
9Dave's Avatar
 
Joined: Aug 2005
Location: Central Ohio
Oddometer: 12,684
Nice job of getting it working again.

The mini USB has been an issue for many people on current production GPS units.
__________________


dunno.....
9Dave is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 11:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014