ADVrider

Go Back   ADVrider > Riding > Layin' down tracks
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 04-21-2013, 07:19 AM   #1
Guy Jinbaiquerre OP
Monorail Conductor
 
Guy Jinbaiquerre's Avatar
 
Joined: Oct 2008
Location: Tokyo, Japan
Oddometer: 1,222
Question Mapsource routes become longer in Zumo!

I just imported some routes, about 500km each, from Mapsource into my Zumo. But I noticed that each route gained about 20 to 40km versus Mapsource! For example, a route that shows up as 480km in Mapsource becomes 500km in the Zumo.

Any guesses why? I have no "avoidances" set in my Zumo or in Mapsource, and the routes look like the same shape on the Zumo screen as in Mapsource, so it's not like the Zumo is routing me differently (as far as I can tell).

I never noticed this problem before, but then I never really checked for it either. My best guess is that maybe the Zumo is sending me back and forth along a route, making me retrace my steps. This would be essentially impossible to see just by looking at the shape of the route on the Zumo screen. Zumo masters, what's going on?

__________________
IBA # 42657
96 Honda XR250 Baja
09 BMW R1200GS Adventure ・ 09 KTM 990 SMT (sold) ・ 97 Honda X4 ・ 95 Kawasaki ZZR400 (sold)
Guy Jinbaiquerre is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 08:17 AM   #2
Emoto
Sure, why not?
 
Emoto's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: SE Mass
Oddometer: 17,969
Are the map sets the same?

Are the activities (driving, motorcycling, etc.) set the same?
__________________
Eventual Master of the Obvious
2005 R1200GS | 2013 R1200GSW | SOHC4 208 | DoD 2032 | BMWMOA | BMWRA | YB
Proud walking jingle in the midnight sun.
Smugmug Discount: https://secure.smugmug.com/signup?Coupon=mStnWv71mNkjo
Support .orgs that work to protect your rights: ACLU, NRA, EFF
Emoto is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 08:23 AM   #3
Guy Jinbaiquerre OP
Monorail Conductor
 
Guy Jinbaiquerre's Avatar
 
Joined: Oct 2008
Location: Tokyo, Japan
Oddometer: 1,222
Quote:
Originally Posted by Emoto View Post
Are the map sets the same?

Are the activities (driving, motorcycling, etc.) set the same?
Yes and yes. Same version of same map. Zumo set to motorcycle and Mapsource set to car/motorcycle.
__________________
IBA # 42657
96 Honda XR250 Baja
09 BMW R1200GS Adventure ・ 09 KTM 990 SMT (sold) ・ 97 Honda X4 ・ 95 Kawasaki ZZR400 (sold)
Guy Jinbaiquerre is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2013, 04:07 AM   #4
9Dave
Bazinga!
 
9Dave's Avatar
 
Joined: Aug 2005
Location: Central Ohio
Oddometer: 12,859
IIRC, the Zumo will recalc your routes when you load them. So it may not choose the same roads that you had on your computer. Choosing via points to force the Zumo to do what you want will often times fix that.
__________________


dunno.....
9Dave is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2013, 05:04 AM   #5
Guy Jinbaiquerre OP
Monorail Conductor
 
Guy Jinbaiquerre's Avatar
 
Joined: Oct 2008
Location: Tokyo, Japan
Oddometer: 1,222
Quote:
Originally Posted by 9Dave View Post
IIRC, the Zumo will recalc your routes when you load them. So it may not choose the same roads that you had on your computer. Choosing via points to force the Zumo to do what you want will often times fix that.
I know, but the routes look exactly the same in the Zumo as they do in Mapsource. It's just that the Zumo seems to think they're longer.
__________________
IBA # 42657
96 Honda XR250 Baja
09 BMW R1200GS Adventure ・ 09 KTM 990 SMT (sold) ・ 97 Honda X4 ・ 95 Kawasaki ZZR400 (sold)
Guy Jinbaiquerre is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2013, 04:07 AM   #6
9Dave
Bazinga!
 
9Dave's Avatar
 
Joined: Aug 2005
Location: Central Ohio
Oddometer: 12,859
Quote:
Originally Posted by Guy Jinbaiquerre View Post
I know, but the routes look exactly the same in the Zumo as they do in Mapsource. It's just that the Zumo seems to think they're longer.
Got it.

Your guess on having a loop in the route would be mine as well. I had a route I traveled often that had a data glitch in it. For some reason, the map data didn't recognize something and gave me a loop. I just ignored it.
__________________


dunno.....
9Dave is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 05:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014