ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Orange Crush
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-08-2013, 03:47 AM   #1
RossD OP
Ross
 
Joined: Mar 2009
Location: Devon, England
Oddometer: 1
990 Adventure sidestand switch - help needed

I have already posted this on the KTM UK and Adventure BIke Rider forums so apologies if you have read it already.

While ferrying across to Roscoff (France) in May I decided that the crew had not tightened the ratchet belt holding down my KTM 990 Adventure sufficiently and so tightened it further ... bending the sidestand where it joins it joins its securing bracket. The bike has leaned at a jaunty angle ever since and is a little unstable while on its sidestand fully loaded.

On Sunday I decided to fit a new sidestand and managed it well enough until I came to start the bike up. Engaging first gear stopped the engine as if the sidestand was down! The new stand fully springs to its up position and fits as it should with just a little give.

I left the bracket exactly as it was and only replaced the sidestand. The process involved removing the sump guard to help access, undoing the old bolt and detaching the spring, attaching the spring to the bracket and new sidestand and fixing the stand with a its supplied bolt before re-fixing the sump guard

I am assuming that the sidestand switch is faulty but, to the best of my knowledge, I went nowhere near the switch or it's wiring. I did not disengage the battery during the process which, with hindsight, may have allowed a shorting of the switch although I cannot see how.

Has anyone got any ideas as to what the problem may be? If it is the switch, how did I break it (the wiring seems intact so far as I can tell without removing the side stand bracket)?

Also, is there a fuse that governs the switch? I cannot find one. All I can locate are those mentioned in the owners manual (in the "glove compartment" and the main fuse and the two ABS fuses that sit close to the main fuse near the battery - all of these are fine).

Thanks.
RossD is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2013, 05:22 PM   #2
lnewqban
Ninjetter
 
lnewqban's Avatar
 
Joined: Jan 2012
Location: Florida
Oddometer: 291
Cool2

Quote:
Originally Posted by RossD View Post
.........Has anyone got any ideas as to what the problem may be? If it is the switch, how did I break it (the wiring seems intact so far as I can tell without removing the side stand bracket)?
I am not familiar with your bike, but in my Kawasaki Ninja, it works like this:

"When the sidestand is in the up (riding) position, the safety switch closes and completes a circuit from the to chassis ground. When the sidestand is down (parked) the safety switch opens and completes the and completes the ignition module enable circuit, allowing the motorcycle to be driven. As the sidestand safety switch is only a component of the run circuit, and not a component of the start circuit, the position of the sidestand is not relevant when diagnosing starting problems.

If you disconnect the wires from the switch and put them together, you have by-passed the safety switch: then, if the motorcycle runs, then most likely the sidestand safety switch is faulty. If the motorcycle still does not run, then the fault is elsewhere. Remember to reconnect the sidestand safety switch to the wire harness when finished trouble-shooting. Failing to do so is very unsafe.

Before deciding to replace a safety switch, a quick inspection may turn up a misaligned switch plunger, or a buildup of road grime around the switch, preventing the switch plunger from fully extending. Frequently all that is needed is a good cleaning and a spritz of WD-40 for lubrication. Tempting as it may be to operate the motorcycle with the safety switches bypassed, DON'T."


http://faq.ninja250.org/wiki/Underst...afety_switches

I would check that the new stand pushes the switch all the way until producing an audible click.
If not, some adjusting and cleaning of the switch plunge may be needed.
lnewqban is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2013, 06:46 PM   #3
sonoran
null device
 
sonoran's Avatar
 
Joined: Sep 2009
Location: Valle del Sol
Oddometer: 22,845
Did you transfer the magnet from the original sidestand to the replacement sidestand?

See part #15 on this diagram: http://partsfinder.onlinemicrofiche..../-CENTER-STAND
sonoran is online now   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 05:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014