276c with Windows Vista...calling geeks!

Discussion in 'Mapping & Navigation' started by myxrdrmnofdakr, Sep 11, 2007.

  1. myxrdrmnofdakr

    myxrdrmnofdakr Adventurer

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Oddometer:
    47
    I'm trying to connect my 276c to my PC running Vista Ultimate and while I can get Mapsource to load along with Topo and SA2008 I cannot get the GPS to recognize.

    It looks like it loaded drivers automatically but I can't see anything in the device manager. I thought maybe it would replicate the USB port to a serial port but no dice...

    Help! I want to start playing with this thing..
    #1
  2. gaspipe

    gaspipe Wandering Soul Super Moderator

    Joined:
    Jul 12, 2004
    Oddometer:
    11,354
    Location:
    Pickwick Lake, Tennessippi
    A couple things: Have you updated the latest driver revision [2.2.1]? Latest unit software [currently at 5.10]?

    276C Updates Page

    I had some Vista issues going on until I updated the unit and drivers, but I am only running Mapsource City Select, not Navigator.
    #2
  3. myxrdrmnofdakr

    myxrdrmnofdakr Adventurer

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Oddometer:
    47
    I'm pretty sure I did do an upgrade. I will double check that version # tonight.

    Thanks!
    #3
  4. 9Dave

    9Dave Bazinga!

    Joined:
    Aug 4, 2005
    Oddometer:
    13,526
    Location:
    Central Ohio
    Are you using a USB cable, or serial?

    I have no problems using USB with my 376 (and XP). Never tried using a serial cable.

    I have used a serial adapter off my laptop with XP, but again it's running through a USB port.

    Dave
    #4
  5. NoDirt4Me

    NoDirt4Me Been here awhile

    Joined:
    Jan 18, 2007
    Oddometer:
    289
    Location:
    Central Oklahoma
    I had the same issue when I got my 276.

    In spite of what Garmin says about its drivers being compatible with Windows platforms, sometimes you have to manually install the drivers. At least I did with XP. It's been awhile, and I'm not at all computer savvy.

    There's a "how-to" somewhere in Garmin's Product Support, if you phrase the questions correctly. I had to go into the device manager and dick around. My issue was XP didn't recognize the Garmin driver as being approved software, so I had to work around the "are you sure you want to install" pop-up. You may be able to glean something that might help from this,

    http://www.divshare.com/download/1952223-10b

    Sorry I can't be more helpful.....


    Fred
    #5
  6. myxrdrmnofdakr

    myxrdrmnofdakr Adventurer

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Oddometer:
    47
    Thanks guys... I wasn't able to test this last night. Too late and too tired when I got off of work. I plan on messing with it later today.

    The issue, I think, is with Vista and the way it handles the drivers for the Garmin Units. I need to confirm what I have. Worst case - I'll load all my apps up on my XP laptop and load the GPS from there before I head to Baja.

    I'll update everyone with the problem once I get it figured out.
    #6