BMW reliability... Duck Off !!!!

Discussion in 'Old's Cool' started by Caddy82rats, Sep 23, 2010.

  1. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    #1
  2. Beemerguru

    Beemerguru Beemerguru...G/S guy

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Oddometer:
    1,042
    Location:
    Redwood City, CA
    Sudden stop with no warning?

    Check the battery

    Check for a short

    A bad coil won't affect the other systems
    #2
  3. matman1972

    matman1972 Lost in the woods.

    Joined:
    May 30, 2010
    Oddometer:
    711
    Location:
    Georgia
    I experienced this event on two of my airheads in the past. Funny thing was, the same wire caused it both times. Luckily I found it on the road the first time, wrapped some plastic casing and tape around it and got home. next bike it happened to, I checked the same wire just for giggles, and sure enough.....
    Not saying that is your issue, but positive wire coming from diode board out the top of the timing/charging area was what did it both times for me. casing had melted, and when the wire jimmied itself against the aluminum, no power whatsoever.
    #3
  4. Bar None

    Bar None Candy Ass

    Joined:
    Mar 2, 2007
    Oddometer:
    5,300
    Location:
    WNC SWFL
    Caddy82rats,
    "You can notice the old scool acces to the bed truck...
    Looks like someone is missing part of a door.
    #4
  5. Naed Nekkod

    Naed Nekkod Banned

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Oddometer:
    853
    Location:
    The Bible Belt
    Hey,...That bike is or probably almost 30 years old, things like that do happen.
    Hope you get it ironed out...:)
    #5
  6. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    there is no spark, but starter is OK, it make engine turn.
    All electrics is OK but no spark

    PS the door is an old one, I haven't stolen it to a house :rofl
    #6
  7. durtwurm

    durtwurm Talented Amateur

    Joined:
    May 27, 2009
    Oddometer:
    4,420
    Location:
    Park City, Utah
    Sounds like a condensor. Repalce it with a new one and see what happens. There is no other way to check it. I am betting it has the original. I also think this will solve your problem. That is, if you still have points which you seem to indicate you do.
    #7
  8. coastranger

    coastranger Been here awhile

    Joined:
    Jun 16, 2009
    Oddometer:
    429
    Location:
    coast range oregon
    do you have voltage to the coils,
    no spark to either plug I will go with condesnor, or no power to the coils
    #8
  9. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    so
    Voltage to the coils OK
    condenser brand new
    points OK
    Some hot wire batterie earth to coil earth, batterie positive to coil positive, doing on off, on off with the wire :
    no spark
    HT leads OK (I've tried some "racing" red ones, with Loge racing spark plug)...
    And at this moment, real real smal spark

    [​IMG]

    at this time I've tried a set of coils running on my RS and Bingo, the spark is here, not so big but here !

    Batterie is now going to ??? "feed" and after that i'll try to start up

    PS : sorry for my poor English
    #9
  10. bpeckm

    bpeckm Grin!

    Joined:
    Apr 2, 2008
    Oddometer:
    6,124
    Location:
    Road Island
    Your English is better than our French, I can assure you...:thumb
    #10
  11. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    thanks mate
    #11
  12. mykill

    mykill odd

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Oddometer:
    1,169
    Location:
    Los Angeles
    Grounded point wire?
    #12
  13. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    I don't think
    Now that's night here so I'm going to check that tomorow

    The think is that I've had this issue twice : one time no ignition when driving, maybe 2 seconds and ignition goes on by itself.
    An other day, same story, put the bike on sidewalk, unscrew a plug, check it and vroom, engine OK
    the last one is yesterday and no restart. I'll hope I've found the problem
    Fingers crossed !!!
    #13
  14. mykill

    mykill odd

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Oddometer:
    1,169
    Location:
    Los Angeles
    Weird. I would suspect the ignition switch if you have intermittant power to the coils and grounded points if you always have good power to the coils.
    #14
  15. RecycledRS

    RecycledRS Along for the ride

    Joined:
    Nov 2, 2008
    Oddometer:
    1,044
    Location:
    Vancouver Island
    Your original post said that the bike lost spark and idiot lights so I would think that Beemerguru and matman1972 are on the right track. Check either the main supply wires from the battery, starter relay to the ignition switch or the main grounding points. Best of luck.
    #15
  16. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    sorry, I would say that starter idiot lights etc are OK, but no spark on plugs
    To resume :
    All electrics Ok except ignition
    #16
  17. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    Yes no warning at all except 2 seconds ignition on highway, and after all return normal
    One other day no ignition when driving, park on sidwalks clean a spark plug, and after that, the bike start again, this was maybe one month before.

    Battery is a 6 month Bosch with 13V, so OK

    Yes... That's what I try to find !

    I think also, but with the 1979 coils fom my RS I've got small spark but spark
    I think there is a short cut somewhere
    #17
  18. Caddy82rats

    Caddy82rats Long timer

    Joined:
    Mar 8, 2007
    Oddometer:
    1,199
    Location:
    South France
    An other interesting check to do ! Thanks
    #18
  19. OldAndBusted

    OldAndBusted Needs a little work...

    Joined:
    May 12, 2007
    Oddometer:
    386
    Location:
    VT, USA
    you got the wrong bmw! those fancy new fangled things like you have with all their electronic wizardry and fuel injection and ABS and traction control always break down. get a /2 :D
    #19
  20. red bud

    red bud alky w/motorcycle problem

    Joined:
    Jul 20, 2007
    Oddometer:
    6,397
    Location:
    jaw ja
    if it's got tits or wheels you'll have trouble with it
    #20