Honda XR 600 R For Heroes legent race

Discussion in 'Thumpers' started by martin.kryjom, Jan 2, 2013.

  1. brucifer

    brucifer Long timer

    Joined:
    Nov 27, 2007
    Oddometer:
    2,685
    Location:
    Eureka, Ca.
    Martin, your bike looks fantastic! Nice job! It's basically a new bike now.
    #41
  2. Rot Box

    Rot Box Been here awhile

    Joined:
    Oct 31, 2010
    Oddometer:
    326
    Location:
    Northernmost Utah
    Very nice work! Great upgrades too especially the Ohlins :evil
    #42
  3. martin.kryjom

    martin.kryjom Adventurer

    Joined:
    Jan 1, 2013
    Oddometer:
    50
    THanks to all:) a lot of work and cost BIG but i think that bike may run again 20 years again:)

    Tomorow i will give a try with hydraulic clutch from MAKURA we will see how it works.
    #43
  4. martin.kryjom

    martin.kryjom Adventurer

    Joined:
    Jan 1, 2013
    Oddometer:
    50
    I need a help with electric. I just spent on that 3 days, all looks fine , but it does not work.

    What is happening :
    1) Bike starts
    2) Head lamp works, Hi and Low
    4) Speedometer lights works when Hi on

    But the worst part is that TAIL LIGHT nad BRAKE LIGHT DOES NOT, is just strange...
    Please look at the photos.

    3 wires comming out from alternator- green ( G) white- yellow ( WY) and red- black ( RB)

    2 wires comming out from AC regulator ( G) and (WY)

    3 wires comming OUT of the main wire so they comming INTO the front from the seat area G, WY, RB-

    [​IMG]

    [​IMG]



    What i did :
    GREEN
    i have connected 1xG from alternator to G from regulator and the i have connected to them 1 G from Main wire

    WHITE Y
    I have connected 1 x WY from alternator to WY from regulator and 1x WY from Main wire

    RED BLACK

    It was kind of ruber connector from altrnator to main wire so i have connected it.

    Then u will see the plug, from the main wire. 2x green and one braun ( Br)
    and from Tail light 1x Br, 1x G, 1x W

    [​IMG]

    I have connected Tail light to the plug, start the bike and NOTHING
    I have Head light, and no Tail light at all.
    What is wrong?
    May i connect it right but made mistake in the front connections and it is somehow loop?
    WIRE charts does not work , as u will see on Tail lights they have only 2 wires ( no brake light)
    I have bought new wire for 1992 engine, but regulator is from 1990,

    PLEASE PLEASE HELP:))
    #44
  5. martin.kryjom

    martin.kryjom Adventurer

    Joined:
    Jan 1, 2013
    Oddometer:
    50
    I did it.
    It looks like the OEM wire harnes has 2 more circuts ( pink and yellow on the photos) and they deliver power to the rear light. Now all works great!
    Funny is that there is no wire chart on that one in any of the manuals i have including HONDA manual from 1992:)
    #45
  6. martin.kryjom

    martin.kryjom Adventurer

    Joined:
    Jan 1, 2013
    Oddometer:
    50
    HI
    I try most of the settings of my Flatside XR only carb and bike is running strange.

    1) When cold, i can start it
    2) when ride, i have smooth throtlle respond but bike is running like in a half of power, is a feeling like something is keeping it to not come in full power, not enought fuel? not enough air? I do not know as im LAM on that:(
    I can only describe the feeling...
    3) Bike is going very fast very hot. Is a big bore 628 HRC with compresion 11:1 but after 20 min of riding temp of oil has achived 120 C degrees, outside is 14C:(
    4) After i put oil cooler i can keep it like 100-110 but i think is still too much provide that oil cooler is there...

    6) When i stop i need to screw IDLE screw in to be able to start, but i need to do it like 2-3 full rounds, otherwise it will not start.
    7) But when it starts IDLLE is too high and i need to come back to the pervious possition.

    PLEASE HELP, what is going on:(???

    I think to buy FCR 41 carb but it cost a ot of money and would like to ask u if it will help me?:)

    Best regards
    MARTIN
    #46
  7. elsalvadorklr

    elsalvadorklr southern xr rider

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Oddometer:
    4,158
    Location:
    Columbus, GA
    martin man

    I feel sorry for you but you never answer the questions that really need answering

    you need to KNOW

    what JETS you have and what the plug looks like when you are experiencing the stuff you say like:

    half power
    smooth but low on power

    and the no start issue

    sorry but its really hard to help when you never answer these things...

    you need to do plug chops

    100c with oil cooler is about perfect...nothing worng there, oil MUST BE at boiling water temp or else you never rid of the humidity in the oil after shutdown and that is bad

    my riding temps with the mikuni is about 120c all the time...or about 250f and it takes about 15 minutes of riding to get to that temp, maybe a bit more...
    #47
  8. martin.kryjom

    martin.kryjom Adventurer

    Joined:
    Jan 1, 2013
    Oddometer:
    50
    HI
    I have sent email to XR only with that question but no answer. Looks like i need to take the carb off and find out myself.
    I will have that data in few h.
    Thank u , may be We can solved that somehow together i hope:)
    #48
  9. martin.kryjom

    martin.kryjom Adventurer

    Joined:
    Jan 1, 2013
    Oddometer:
    50
    HI
    Main Jet is 240.
    Nidle jet in in the in the third row ( i think is a midle)
    But it was already on 2nd and fourth, it make things worst,

    I need to find where are the other jets:) im not fammiliar with that...

    What is the "plug chops" thing?
    Im Lam on carn things , sorry:(
    #49
  10. elsalvadorklr

    elsalvadorklr southern xr rider

    Joined:
    Nov 5, 2008
    Oddometer:
    4,158
    Location:
    Columbus, GA
    hey martin here to help!

    240 main is good, I use a 230

    xrsonly uses a 6fj41 needle..use either middle clip or second from bottom( 1 richer) it sounds to me like you are lean because you say you have half power


    what is your elevation?

    if you need to turn in your idle screw ALL the way in like 3 turns it likely means you are rich

    however I know xronly comes with a 12.5 pilot, so that is weird...

    you MUST take carb off and see what it comes with..

    I like a 15 pilot or 17.5

    the 20 pilot I had originally was great for power but had the SAME symptoms you had...the only diff is I ride up to 6000 feet or about 2500m, and I like the 15 better...

    I use 2 turns out on the fuel air screw

    you MUST not adjust while riding, you have to first get the correct pilot jet then fine tune with fuel scew for different temps and elevations

    I like to jet for HOT starts meaning whatever is easier to start when hot and riding...I dont need to start first kick cold, as this usually means using a bigger and richer pilot jet which causes your symptoms

    BUT SINCE WE DONT KNOW WHAT PILOT jet you have we dont fully know

    plug chops means this

    ride at a specifif rpm for at least 30 seconds to a minute without changing RPM

    press killswitch and pull clutch at same time

    ride to a stop without letting go of clutch lever use break if you want to

    then unscrew sparkplug and look at color

    3 runs at this same speed will give you a really good read however that takes a lot of time and effort

    good luck man

    I love myt tm38 flatslide! so you can too:D
    #50
  11. KenBB

    KenBB Adventurer

    Joined:
    Jul 18, 2014
    Oddometer:
    38
    #51