R1150GS, No Clutch

Discussion in 'GS Boxers' started by RDKL_beemer, Jan 20, 2013.

  1. RDKL_beemer

    RDKL_beemer [O^O]

    Joined:
    Dec 16, 2012
    Oddometer:
    6
    Hi Everyone,

    I got my bike back together with some of your help after a complete rebuilt. Bike was basically in parts after mishap two years ago. So, I got it back together and it started right up. Tried to take it for a test run, to discover, "no clutch". Clutch was bled, lever feels fine. I can shift through gears, but when releasing clutch, it won't engage. Bike just sits there, no pull at all with clutch released. Clutch was working fine before accident and motor and transmission have never been separated.

    Short of taking it all apart again is there anything I can try or check.

    Spring will be here soon and I am looking forward to meeting you crazy Adventurers on the road again. :lol3
    #1
  2. the-oz-slider

    the-oz-slider The Oz Slider

    Joined:
    May 29, 2011
    Oddometer:
    46
    Location:
    Canada
    My uneducated guess is that your clutch slave down at the back of the clutch actually isnt disengaging but is seized.
    I would pull it off and with the help of a friend hold it over a waste bucket and pull the lever in and see if the slave actually operates. Dont however pull the lever more than once otherwise you run the risk of driving the piston out of the slave.
    Another way would be to put a plumbers adjustable pliers across it so that there is tension on the pin that pushes the clutch in, and slowly pull the level in, that should create tension on the pliers and you will be able to feel it.

    Just an FYI, I spent half a day bleeding my ?!$)&(879@0 clutch to remove one bubble of air, and the clutch wouldnt work properly right up until that last feakin' bubble was gone....

    As usual its most likely something quite simple, good luck.....
    Al
    #2
  3. DRONE

    DRONE Dog Chauffeur

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Oddometer:
    4,936
    Location:
    Chambers Bay, WA
    How'd you know there was a bubble?

    How'd you know when it was finally gone?

    I just did the clutch bleed on WUMPA and I felt like I was just guessing about how much fluid to add and bleed.
    #3
  4. def

    def Ginger th wonder dog

    Joined:
    Feb 28, 2004
    Oddometer:
    13,599
    Location:
    The woods and mountains of Alabama
    I have always found that vacuum works better to remove air from brake and clutch systems.

    A plastic milk jug, a shop vac, some clear tubing, attach the tubing to the bleed screw nipple, insert the shop vac into the jug, turn on the shop vac and open the bleed screw. Keep the reservoir full of the appropriate fluid and close the bleed screw when the system is full of fresh fluid.

    Simple.
    #4
  5. nexus6

    nexus6 Adventurer

    Joined:
    Jul 15, 2011
    Oddometer:
    22
    Location:
    Slovenia
    #5
  6. FatChance

    FatChance Road Captain

    Joined:
    Jun 12, 2003
    Oddometer:
    11,625
    Location:
    Durango, Colorado, USA
    I have heard of at least two people here over the years who lubed the input shaft spines on an 1150GS, put the bike back together and had the exact same symptoms. It turns out that when putting the final drive back on, the FD input shaft slipped and did not engage the rear end of the driveshaft so the driveshaft was not connected to the FD. It can happen. Not saying that is what happened to you at all, but it is one possibility that has been reported with the same symptoms and something to consider. If you don't come up with any other explanation, pull back the FD boot, rotate the back wheel and make sure the driveshaft rotates before pulling the transmission all the way off to recheck the clutch.
    #6
  7. Jim Moore

    Jim Moore Long timer

    Joined:
    Dec 24, 2001
    Oddometer:
    18,891
    Location:
    Jax, FL
    That's a weird one. Normally with a clutch problem you can't disengage the clutch. I'm understanding you correctly you seem to have the opposite problem, meaning the plates are being held apart. I can't picture a mechanism that would do that. Did you totally miss your driveshaft when you reconnected the final drive? Did your clutch get bathed in oil, and now is slipping completely?

    Here's simple one to check. Too much fluid in your master cylinder, causing the system to pressurize and hold the slave cylinder in the "disengaged" position.
    #7
  8. Steptoe

    Steptoe steptoe

    Joined:
    Feb 21, 2004
    Oddometer:
    2,948
    Location:
    london, England
    Air in the slave cylinder or a failed slave cylinder would have the opposite problem to what you have ? . i.e. you'd have drive but it would be difficult to disengage gear or stop the bikes drive by pulling in the clutch

    Is the clutch permanently disengaged ? Is the clutch lever only working the clutch pushrod ?

    With the bike in gear and engine not running can you turn the rear wheel by hand ?
    #8
  9. GeorgeinVA

    GeorgeinVA Beemers Uber Alles

    Joined:
    Nov 1, 2009
    Oddometer:
    604
    Location:
    Manassas VA
    What was the damage to the bike?
    Pull the starter and look to see if the clutch moves at all when the lever is pulled and released.
    It would be a crazy coincidence but it is possible that the clutch spline failed a split second before the accident.
    #9
  10. beechhunter

    beechhunter Been here awhile

    Joined:
    Nov 19, 2007
    Oddometer:
    234
    Location:
    Vienna, GA
    +1 on checking the drive shaft. Been there done that.
    #10
  11. FatChance

    FatChance Road Captain

    Joined:
    Jun 12, 2003
    Oddometer:
    11,625
    Location:
    Durango, Colorado, USA
    What did the problem turn out to be?
    #11
  12. s1marks

    s1marks Mercedes

    Joined:
    Sep 16, 2009
    Oddometer:
    772
    Location:
    Banks, Oregon.
    +2, I felt like an idiot! Feel better now I know I'm not the only one that has done this. Check the drive shaft.
    S1
    #12