Speedo on 990 Adventure

Discussion in 'Crazy-Awesome almost Dakar racers (950/990cc)' started by Renierd, Mar 5, 2013.

  1. Renierd

    Renierd Renierd

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Oddometer:
    50
    Hi aal, hope someone has had the same problem, I have intermittent problem on my 990, the speedo occasionally stops working, and the ABS switches off as well, ABS light comes on, then it fixes itself again, and starts working again, and the ABS light goes off as well!!! Please help
    #1
  2. Sacal

    Sacal Been here awhile

    Joined:
    Jun 20, 2010
    Oddometer:
    132
    Location:
    London, England
    When this happened to me it was the connector on the side of the ABS pump that came loose. It has a clamping lever that needs to be pushed fully in or the connector can vibrate loose. There is also a connector under the headlight that you can get to and check without taking anything off the bike. Follow the cable up from the ABS sensor and you will find the connector hiding just inside the protective sheath on the loom. Give the sensor cable a wiggle all along it's length to make sure there are no breaks. Also check the fuse connection is crud free and making good contact. The speedo gets it's signal from the front ABS sensor so it should be a bad connection somewhere between the front sensor and ABS unit if it's knocking them both out.

    Good luck...
    #2
  3. Katoom119

    Katoom119 Mmmm....Orange Kool-aid

    Joined:
    Jun 5, 2007
    Oddometer:
    1,839
    Location:
    Knoxville, TN
    +1

    You've probably rubbed the sensor cable to the point where it's broken just above the bottom triple clamp. Exact same symptoms as some of us have had.
    #3
  4. Renierd

    Renierd Renierd

    Joined:
    Mar 5, 2013
    Oddometer:
    50
    Hey guys thanks for the feedback, have checked the things, and all seems fine, will get a front abs sensor. One strange thing though, when it does not work, and I apply rear or front brakes, it comes on again?
    #4
  5. Katoom119

    Katoom119 Mmmm....Orange Kool-aid

    Joined:
    Jun 5, 2007
    Oddometer:
    1,839
    Location:
    Knoxville, TN
    That's odd...

    Front or rear brakes means its probably not brake specific. Hmm...
    #5
  6. DSM8

    DSM8 Where fun goes to die....

    Joined:
    Aug 1, 2005
    Oddometer:
    4,465
    Location:
    Glendora, Ca
    Sounds like a short in the system check your grounds and all connectors first that's the easy part, it goes down hill from there in the search for solutions
    #6
  7. coconuttele

    coconuttele Adventurer

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Oddometer:
    79
    Location:
    New Haven Ct
    Had the same problem. Mine was the ABS switch on the dash was going out and then finally failed. Chased wires and connections for weeks before another inmate pointed me to the switch itself.
    #7