Startup Clutch Noise After Oil Change

Discussion in 'Crazy-Awesome almost Dakar racers (950/990cc)' started by Mikef5000, Jul 6, 2013.

  1. Mikef5000

    Mikef5000 Long timer

    Joined:
    Apr 17, 2008
    Oddometer:
    2,031
    Location:
    Columbus, OH
    I did my first big oil change on my new to me 990... 2008 with 30k miles. Did the whole shebang: oil, filter, cleaned both screens, and cleaned the oil jet to the clutch behind the slave cylinder. The clutch had a slight rattle before, that I gather was normal, but now for the first 1 second after starting it, it has a loud almost shrieking noise. I haven't ridden it yet (rain), but I've started it and warmed it up several times, and the noise still happens with every start. Do I just need to get out and ride it? Just doesn't make sense to me that the sound only lasts a second, but happens every time, so I just wanted to make sure I didn't forget or kink something.
    I used the Shell Rotella Synthetic.
    All screens came out clean, and the filter pleats were straight. Couldn't tell about the clutch oil jet, because I used some slime/glue to get it out of it's hole.

    I did notice this oil hose looks near kinked. This normal?
    [​IMG]

    Also threw in a 16 tooth front sprocket, a black dog kickstand 're-locator', an oil drain hose off the upper drain bolt, and flushed the clutch hydraulic fluid.

    I saw this sticker that read "California Vehicle"
    [​IMG]
    Do I have a California specific version of the 990? Or are they just 50 state legal and have stickers stating California for that reason?

    I had other questions... but this'll do for now. The clutch noise was the big concern.
    #1
  2. bikyto

    bikyto Dans le doute...gaz!

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Oddometer:
    2,324
    Location:
    Northern Cali
    Are you getting any oil on the clutch plates?

    Edit: you did check the oil jet. Are you sure it's clear?
    #2
  3. Mikef5000

    Mikef5000 Long timer

    Joined:
    Apr 17, 2008
    Oddometer:
    2,031
    Location:
    Columbus, OH
    I don't know if it was clear before, but it was definitely clean when I put it back in.
    #3
  4. bikyto

    bikyto Dans le doute...gaz!

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Oddometer:
    2,324
    Location:
    Northern Cali
    Oil tank valve stuck? Unlikely but possible.

    Is the clutch still operating like before other than the sound?
    #4
  5. Mikef5000

    Mikef5000 Long timer

    Joined:
    Apr 17, 2008
    Oddometer:
    2,031
    Location:
    Columbus, OH
    Seems like it just needed ridden. I started it again today, same crazy loud for 1 second. Rode/sounded normal. Didn't make the noise the next 2 starts.

    So we should be good!
    #5