The Official RT Thread

Discussion in 'Road Warriors' started by Hondo, Apr 28, 2010.

  1. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
    [​IMG]

    RT issues, modifications, or whatever- this is the place at ADV dedicated to your BMW RT questions and contributions.

    Show us your -

    - maintenance projects
    - modifications
    - custom exhaust systems
    - navigation systems & installs
    - mechanical failures and observations
    - lighting upgrades and additions
    - or anything else RT related you want to share or ask about.

    To show off your bike, you can do it in this dedicated thread -

    http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=13757

    The GSpot FAQ - :deal

    http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=326162

    :D

    The RT Model List (LMK if I missed any)

    - K75RT........................... [​IMG]

    - K100RT......................... [​IMG]

    - R65RT.......................... [​IMG]

    - R80RT.......................... [​IMG]

    - R100RT........................ [​IMG]

    - R850RT........................ [​IMG]

    - R1100RT...................... [​IMG]

    - R1150RT...................... [​IMG]

    - R1200RT...................... [​IMG]
    #1
  2. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
    One of it's internal fog light bulbs my R1150RT failed, so I decided to replace both of the lamps as a pair (age).

    That means all of the plastic including the side panels, windscreen and part of the dash have to be removed. Then I had to figure out how to get the speaker assemblies out so that I could access the bulbs themselves.

    The RT in a stripped condition -

    [​IMG]

    I decided to replace both of the lamps because I didn't want to do this again. I used Sylvania Silverstar 55 watt bulbs.

    Beemer Pat came by to help- I appreciate it Pat!
    #2
  3. fyrfytr

    fyrfytr B.U.F.F.

    Joined:
    Sep 19, 2007
    Oddometer:
    2,753
    Location:
    Jersey, the New one.
    A 2003 R1150RT came home with me this past Saturday. This was a move from a Kawasaki Z750s. I was concerned with the difference in weight, the Kawi was just over 400 lbs, the RT over 600. I am very surprised that while under way, it does not feel heavy at all. Not until I tried to put it up on the center stand did it feel heavy:D . It is also the most comfortable motorbike I have ridden, and it is still quite nimble when the roads get twisty. It was also well planted on some dirt roads that we took. It did start to slide around on some loose gravel, though. I will be doing the 24k mile service this weekend, cleaning it up, and putting up some photos in the RT photo thread. I think this bike is gonna be with me for a while.
    #3
  4. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
    I did a little work on the R1150RT today.

    First thing I did was to install a Kaoko throttle lock.

    The stock grip -

    [​IMG]

    And with the easily installed Kaoko -

    [​IMG]

    After I got that done I removed the wheels and then the left side plastics to pull the battery (to be tested) -

    [​IMG]

    I had the battery tested at Checker Auto and the tester said it was ok, so I decided to get a trickle charger and an powerlet male connector to hook to the bike.

    I took the wheels over to Woody's Wheel Works and dropped them off with a set of new Bridgestones to be mounted.

    Then I stopped by Performance Cycle and bought a Powerlet plug -

    [​IMG]

    I also picked up an inexpensive trickle charger at Wal Mart for $21 -

    [​IMG]

    Then I picked up the wheels at Woodys and headed home to put it all back together.

    In2dabluz and Beemer Pat stopped by -

    [​IMG]

    I also changed the oil and filter and put the trickle charger on for the evening.
    #4
  5. fyrfytr

    fyrfytr B.U.F.F.

    Joined:
    Sep 19, 2007
    Oddometer:
    2,753
    Location:
    Jersey, the New one.
    Answer me a (possibly) silly question. I do not have a repair manual yet. Is the fuel pump/filter under the gold colored plate just to the right of the fuel fill, or on the bottom side of the tank? Thanks. Also, if it is just to the right of the fuel fill, how is the piece of the fairing over the center of the tank removed? Thanks again.
    #5
  6. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
    I'll have to look at my manual when I get home ( in 4 days) to tell you about the fuel pump/filter-

    But the center piece comes off after you remove the fasteners that go through it's edges- the ones that are holding on the side plastics. And I'd remove the fuel cap assy too.

    I would plan on removing both side panels to get the center piece off.
    #6
  7. Kinsman

    Kinsman Ribs....for her pleasure

    Joined:
    Feb 11, 2005
    Oddometer:
    4,319
    Location:
    Bitterroot Valley, Western Montana
    I recently did the fork seals on my 1100rt. Pretty straightforward even for a ham-fisted wrench like me. No photos but there's good ones on bmwsporttouring and ukgser.

    Everything went well but the speedo does not work.....! The slot in the housing near the wheel turns and I was careful to line up the blade in the cable. Still nothing. I can't really see how the thing could have been damaged while doing the seals, but maybe it was.

    I guess I'll fiddle around with it some more and see if it won't work before I get a new cable.
    #7
    bluemoon1 likes this.
  8. rous44

    rous44 Long timer

    Joined:
    Oct 19, 2004
    Oddometer:
    1,315
    Location:
    KC, Palm Springs

    The inner cable may have come out of it's seat at the speedo????




    .
    #8
  9. Kinsman

    Kinsman Ribs....for her pleasure

    Joined:
    Feb 11, 2005
    Oddometer:
    4,319
    Location:
    Bitterroot Valley, Western Montana
    Thanks, I'll look at that. I didn't mess with the cable at that end but I did take the handlebars off.
    #9
  10. 74C5

    74C5 Long timer

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Oddometer:
    1,021
    Location:
    El Dorado Hills, CA
    Fuel filter is underneath the tank. PITA
    #10
  11. fyrfytr

    fyrfytr B.U.F.F.

    Joined:
    Sep 19, 2007
    Oddometer:
    2,753
    Location:
    Jersey, the New one.
    Figures. I just filled the tank.:lol3 Thanks for the input.
    #11
  12. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
  13. fyrfytr

    fyrfytr B.U.F.F.

    Joined:
    Sep 19, 2007
    Oddometer:
    2,753
    Location:
    Jersey, the New one.
    I did my first long-ish trip on Saturday. Just shy of 200 miles. (Hey, NJ's small, OK?:lol3 ) Headed to a BBQ for a bunch of Inmates. Rain in the morning and very heavy winds riding home. Excellent protection from the elememts, though several gusts from the side caught me by surprise.:eek1 I like this bike more each time I ride it.
    #13
  14. Beemer Bob

    Beemer Bob Long timer

    Joined:
    Jun 30, 2009
    Oddometer:
    2,748
    Location:
    Beautiful Downtown WV
    The headlight on my RT is weak. I put HID's on my GS and wonder if anyone has put an HID setup on the 1100RT? Does the bulb opening need to be increased in size?
    #14
  15. fyrfytr

    fyrfytr B.U.F.F.

    Joined:
    Sep 19, 2007
    Oddometer:
    2,753
    Location:
    Jersey, the New one.
    The Twinmax I ordered arrived yesterday, so the rough idle is sorted. Riding today, I noticed the high beam indicator illuminated. Toggled the high/low/pass switch several times did not extinguish it. Checked the headlights, they're not working. Switched on the fog lights and continued on. There is apparently a loose connection, is there a common spot where a connector loosens up, or does the harness rub the fairing somewhere? TIA.

    Almost forgot, when I got where I was going, the headlight was working again.:lol3
    #15
  16. Lomax

    Lomax Nanu-Nanu Adventurer

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Oddometer:
    9,454
    Location:
    Westminster Colorado
    :clap I finally found the RT thread. :lol3 Thanks Hondo.

    I have a sickness for these things.

    RT#1

    [​IMG]



    RT#2

    [​IMG]

    The R80 is slow and reliable and fun to ride. The R1150 is a cruiser and a canyon carver. :thumb



    Marc
    #16
  17. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
    Hey Marc!

    A mod on the RT today-

    Yanked the seats -

    [​IMG]

    Pulled all of the plastics (I'm getting good at this) -

    [​IMG]

    Let's get this canister otta there -

    [​IMG]

    Can is loose, time to disconnect the hoses -

    [​IMG]

    Used these vacuum caps (from Checker Auto) to cap the nipples on the throttle bodies -

    [​IMG]

    The hoses from the fuel tank -

    [​IMG]

    What I removed -

    [​IMG]

    I put all of the removed items into a bag in case I ever want to reinstall it.
    #17
  18. Lomax

    Lomax Nanu-Nanu Adventurer

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Oddometer:
    9,454
    Location:
    Westminster Colorado
    Let me know if it solves the problem. I have no issues on mine yet but you never know. This might be a good future idea.

    Marc
    #18
  19. Hondo

    Hondo What if it's a Samsquamch?

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Oddometer:
    10,060
    Location:
    Front Range, CO
    I did some constant rpm slow riding (1st and 2nd gear) and it is still surging, but not as bad.

    I need to set the valves and sync the TBs, and if it still persists then I'll try new plugs and go from there.

    I've read so much on how to solve the surging issue ......
    #19
  20. Kinsman

    Kinsman Ribs....for her pleasure

    Joined:
    Feb 11, 2005
    Oddometer:
    4,319
    Location:
    Bitterroot Valley, Western Montana
    I need to get one of those too; I've never done the TB sync. How did that go?
    #20