Ultra rugged Kyocera phones,GPS smartphones ..my guide

Discussion in 'GPS 101 - Which GPS For Me' started by PDX Alamo, Feb 19, 2017.

  1. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    Thanks but mappite seems tricky to use. It only seems to give you a route for short distances, isn't very user-friendly, can't seem to type in locations, etc. Kurviger and furkot seem a little better.

    What other combos should I be using as far as route builder online with laptop and android app to navigate with it by phone?
    Lanval likes this.
  2. scootertrog

    scootertrog Jedi Fart Master

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Oddometer:
    1,220
    Location:
    Missouri USA
    Wow - I find Mappite the absolute easiest program to use out there, lol. I just completed a 5,200 mile trip using it to transfer trks to Guru, breaking each day into it's own route (average route distance was about 400 miles). I wrote up a tutorial that used an iPhone, but the Mappite part is the same:
    https://advrider.com/f/threads/galileo-pro-quick-start-guide.1166708/

    As for other route-building programs, I don't use anything else. lol
    Doktor, gavmac, Lanval and 1 other person like this.
  3. dflow

    dflow Been here awhile

    Joined:
    May 28, 2007
    Oddometer:
    855
    Location:
    SW of STL
    I agree, Mappite is the easiest SW I've found to create tracks and it follows the road contours with the least number of waypoint inputs. Of course it doesn't do all the planing details, POIs and such, that Kurviger and Furkot do but that is why it is so much easier to use.
    Lanval likes this.
  4. PineLaneRider

    PineLaneRider Long timer

    Joined:
    Dec 25, 2016
    Oddometer:
    1,259
    Location:
    Between Michaux and Tuscarora State Forests
    When you say you can't upload to Guru, what exactly do you mean? Do you get an error? Not sure how to?
    Lanval likes this.
  5. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    Can't seem to find the option or command to do it. I must be dense
  6. flamingm0e

    flamingm0e Long timer

    Joined:
    Feb 21, 2017
    Oddometer:
    1,687
    Location:
    Oklahoma
    Open file browser. Browse to file. Tap it. It should prompt you with what app you want to open with.
  7. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    So you can't import a gpx directly into the app while it's open?
  8. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    Which app should I use for navigating myself along a pre-built route in gpx format?
  9. PineLaneRider

    PineLaneRider Long timer

    Joined:
    Dec 25, 2016
    Oddometer:
    1,259
    Location:
    Between Michaux and Tuscarora State Forests
    I keep all my files on my Google Drive that way they are available anywhere I have internet. To make them resident for Guru, pick the file from the Google Drive and open with Guru. I then can place into the Guru directory of my choosing and they reside on my phone's SD card. I don't think there is an "import" or "download" feature within the app.
  10. flamingm0e

    flamingm0e Long timer

    Joined:
    Feb 21, 2017
    Oddometer:
    1,687
    Location:
    Oklahoma
    Not that I'm aware of. Guru is a little TOO simple.
    I use Locus or OsmAnd
  11. KSPLS

    KSPLS Adventurer

    Joined:
    Jun 14, 2019
    Oddometer:
    95
    Location:
    USA
    This has been a great thread read (I did not dead all 150 some pages!) but it has helped me decide against a Garmin. Ordered a Duraforce Pro on eBay
    Ram base mount and short arm, and a Quad-lock mount with ball for ram mounts. Ive been using quad locks on bicycles and motorcycles for years and love them. I also had one in my last truck which was still in place after being rear-ended by a guy doing about 45 mph as I sat at a red light. I’ll post pics once everything is mounted.
    This forum has been a blessing.
    ohgood and JagLite like this.
  12. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    The most frustrating thing now is getting a gpx file imported into these apps and it shows up as a straight line not along roads as it should be.
  13. flamingm0e

    flamingm0e Long timer

    Joined:
    Feb 21, 2017
    Oddometer:
    1,687
    Location:
    Oklahoma
    That's not a track then. It's a route. Personally I only use tracks.
  14. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    What's the difference?
  15. flamingm0e

    flamingm0e Long timer

    Joined:
    Feb 21, 2017
    Oddometer:
    1,687
    Location:
    Oklahoma
  16. ohgood

    ohgood Just givver tha berries !!!

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Oddometer:
    10,024
    Location:
    alabama
    that's an issue with how the route is exported, not how it was imported or the application used.

    route and track will display the same, IF it has the points to follow roads. if it only has the start/end points, you'll see the straight line mentioned earlier
  17. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    So how do I export it correctly from route building sites like kurviger, mappite, and furkot, etc?
  18. flamingm0e

    flamingm0e Long timer

    Joined:
    Feb 21, 2017
    Oddometer:
    1,687
    Location:
    Oklahoma
    Just don't select the "route" option? I only ever use the track option on Furkot
  19. Glenn247

    Glenn247 Long timer Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2014
    Oddometer:
    1,722
    Location:
    Lynchburg, VA
    My other issue is I can't get a GPS signal in airplane mode. I thought airplane mode shut off only the cell radio?

    I'm using this duraforce with no sim. Navigation only
  20. flamingm0e

    flamingm0e Long timer

    Joined:
    Feb 21, 2017
    Oddometer:
    1,687
    Location:
    Oklahoma
    Depends on the carrier version of the phone. The Verizon one works in airplane mode